Tuotanto
 
Yritykset tuottavat tavaraa tai palveluja. Tuottaakseen jotain yrityksen pitää pohtia yrittämisen panoksia ja tuotoksia. Ilman panoksia ei saa aikaan tuotoksia. Yrittäjyysmarkkinoille on vapaa pääsy, eli kuka vain voi perustaa yrityksen. Tuotannontekijöitä ovat maa, työvoima ja pääoma. Lisäksi yrityksellä on aina mahdollisuus lopettaa toimintansa.
 
Tuotannon tarkastelua / Lyhyt ja pitkä aikaväli
 
Kun ainakin yksi tuotannontekijä on kiinteä, on kyse lyhyestä aikavälistä. Yritys ei voi muuttaa tuotannontekijää, vaikka haluaisi. Esimerkiksi yrityksen työntekijöillä on tietty irtisanomisaika. Työntekijä tekee työn, mutta hänestä on palkkakuluja yritykselle. Pitkällä aikavälillä kaikki tuotantotekijät ovat muuttuvia. Esimerkiksi palkka nousee määräajoin. Pitkän ajan kuluessa koko tuotannon rakenne voidaan muuttaa.
 
Vähenevät tuotot tarkoittavat sitä, että tuotantoa voi kasvattaa vain tiettyyn pisteeseen, koska lopulta saavutetaan saturaatiopiste eli kylläisyyspiste. Kasvattamalla vain muuttuvia tuotannontekijöitä, esimerkiksi työntekijämäärää, raja tulee jossain vaiheessa vastaan. Syynä se, että osa tuotannontekijöistä on kuitenkin kiinteitä, esimerkiksi pääoma. Jos lisätään työntekijöitä, aluksi tuotos työntekijää kohden kasvaa, mutta se alkaa jossain vaiheessa laskea. Optimaalinen tuotannonmäärä on jossain siten jossakin tuotannon kohdassa. Tätä sanotaan vähenevien tuottojen laiksi.
 
 
Kokonaistuotos on se tuotoksen määrä, joka saadaan aikaan tietyillä panoksilla. Keskimääräinen tuotos on tuotannon määrä / tuotannontekijäyksikkö. Rajatuotos on se kokonaistuotannon lisäys, joka saadaan aikaan lisäämällä tuotannontekijää yhdellä marginaalisella yksiköllä.
 
Pitkä aikaväli voi tuottaa sekä skaalatuottoja että skaalaetuja.
Yritys voi muuttaa siis kaikkia tuotannontekijöitä samaan aikaan. Miten tämä vaikuttaa kokonaistuotantoon, on skaalaetu. Yritys voi esimerkiksi palkata 10 % enemmän työvoimaa, ostaa lisää raaka-ainetta tai hankkia pääomaa. Mutta skaalatuototkin voivat olla kolmenlaisia: kasvavat skaalatuotot, vakioskaalatuotot ja vähenevät skaalatuotot.