Työntekijän kanssa solmittava työsopimus kannattaa tehdä työsopimuslomakkeelle. Kirjallista sopimusta ei ole pakko tehdä, mutta kuitenkin ensimmäistä palkkaa maksettaessa pitää sopia vastaavista asioista, joten ei ole hyötyä siitä, että jättää oikean sopimuksen täyttämättä. Työsopimuksen sisältö on tavallisesti vakio. Työsopimuksessa on oltava, kuka on työnantaja ja kuka työntekijä. Siinä pitää mainita, milloin työ alkaa ja milloin se päättyy. Työntekopaikka on mainittava. Lisäksi työsopimuksessa pitää olla luettelo siitä, mitä töitä työntekijä on otettu tekemään.
 
Lisäksi palkan määrä ja maksupäivät pitää kirjata. Työaika ja lomien kertyminen mainitaan. Irtisanomisaika sovitaan. Pitää muistaa, että työantajan puolelta oleva irtisanomisaika on pitempi kuin työntekijän puolelta.
Jos noudatetaan jotain tiettyä työehtosopimusta, se pitää myös kirjoittaa sopimukseen, koska riita-asiat puidaan kyseisen TES:in mukaan.
 
Työnantajalla on oikeuksia. Työnantaja saa määrätä, mitä työtä tehdään, ja miten se tehdään. Työntekijä ei saa tehdä samaa työtä toiselle työnantajalle, ellei ole saanut siihen lupaa. Myös työntekijän työsuhteessa tekemät keksinnöt kuuluvat yleensä työnantajalle.