Kannattavuus tarkoittaa sitä, että yritys pitkän ajan kuluessa on kannattava eli yrittäminen tuottaa voittoa. Lisäksi yrityksellä pitää olla maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta. Kannattavuus jakautuu investointeihin, tulokseen, voittoon, katetuottoon ja kustannustehokkuuteen. Pääomarakenne sisältää maksuvalmiuden, vakavaraisuuden ja tietopääoman osuuden.
 
Tilinpäätöksen analysointi ja kannattavuus
 
Voittoa pitää aina verrata johonkin. Vertailukohta voi olla vertailu yritykseen sijoitettuun pääomaan, liikevaihtoon, aiempien vuosien voittoon tai muiden yritysten voittoon.
 
VOITTOPROSENTTI = 100 X voitto / liikevaihto
 
NETTOTULOS saadaan, kun liikevoitosta vähennetään rahoituskulut ja välittömät verot, ja siihen lisätään korko- ja rahoitustuotot.
 
Katetuotto
 
On olemassa kiinteät ja muuttuvat kustannukset. Kiinteät kustannukset eivät riipu tuotannon tasosta, mutta muuttuvat tuotannon mukana. Esimerkiksi työntekijän palkka tai toimiston vuokra ovat kiinteitä kustannuksia.
 
Muuttuvia kustannuksia
 
1.myytävät tavarat
2. raaka-aineet
3. pakkaukset
4. tavaran käsittelykulut
5. palkat
6. koneiden huolto ja korjaus
7. lisenssimaksut
8. energia-kulut
 
Kiinteitä kustannuksia
 
1. toimistotilan vuokrakulut
2. lämmitys ja siivous
3. muun kuin tuotannossa olevan henkilökunnan palkka
4. markkinointi
5. toimistokulut
 
KOKONAISKATETUOTTO = myynti - muuttuvat kustannukset
 
Kustannukset
 
Kustannuksia on kolmea lajia eli kokonais-, keskimäärä- ja rajakustannukset.
Taloustieteellinen määritelmä kustannukselle on se, että tuotannon kustannus on sen vaihtoehtoiskustannus. Se on se menetetty hyöty, mitä ei saatu, kun tuotannontekijät eivät olleet toiseksi parhaassa käytössä. Kun yritys siis valitsee jonkin toimialan, se ei voi samaan aikaan valita toista toimialaa.
Lyhyellä aikavälillä on kiinteitä kustannuksia esim. liikehuoneen vuokra. Pitkällä aikavälillä kustannukset ovat muuttuvia.
 
Tuotannon lisääminen tietenkin kasvattaa kokonaiskustannuksia. Muuttuvat kustannukset muuttuvat tuotannon mukaan ja kiinteät pysyvät vakiona.
Keskimääräiset kustannukset koostuvat keskimääräisistä muuttuvista ja kiinteistä kustannuksista. Rajakustannus on se kustannusten lisäys, joka tapahtuu, kun tuotetaan yksi yksikkö tuotosta lisää. Esimerkiksi jos lisätään 100 CD:n tuotantoon yksi CD.
 
 
 Budjetti on yrityksen numeroihin perustuva toimintasuunnitelma. Budjetissa asetetaan toiminnan tavoitteet ja etsitään erilaisia vaihtoehtoja, joista valitaan parhaat. Tehdään vertailuja ja kehitetään toimintaa. Budjetti voi olla aikaan, tulokseen tai rahoitukseen perustuva. Budjetti voi koostua osabudjeteista, joita on esimerkiksi
1. myyntibudjetti
2. ostobudjetti
3. valmistuskustannusbudjetti
4. varastobudjetti
5. markkinointibudjetti
6. henkilöstöbudjetti
 
 
Investointi on tuotannontekijöiden eli laitteiden ja koneiden hankkimista yritykselle. Se voi olla myös kehitysprojekti. Investointi perustuu tulevaisuuden odotuksille, koska yleensä niistä saa hyödyn vasta pitkän ajan kuluessa.
Kun investoinnin kannattavuutta lasketaan, pitää ottaa huomioon seuraavia seikkoja:
1. Perushankintakustannukset
2. Juoksevat tuotot ja kustannukset
3. Investointiajanjakso
4. Jäännösarvo
5. Laskentakorkokanta