Yrityksen oma rahoitus ja ulkopuolinen rahoitus
 
Alkavan yrityksen oman rahoituksen voi hoitaa säästämällä palkkatuloistaan tai myymällä omaisuuttaan. Omat koneet ja laitteet lasketaan rahoitukseksi. Yhtiömuodon valinta vaikuttaa myös siihen, mistä omaa rahoitusta saa. Jos yrityksessä on useita henkilöitä, kukin sijoittaa panoksensa yritykseen. Mitä enemmän on omaa rahoitusta, sitä helpommin saa lainaa.
 
Pankkilaina on luontevin lainamuoto sen takia, että yritys tarvitsee pankkia myös rahaliikenteensä hoitamiseen. Millä perusteilla pankista saa lainaa? Pankki kiinnittää huomiota yrityksen liikeideaan, sen johtajien ja omistajien persoonaan, toimialaan ja kilpailijoihin, riskeihin, taserakenteeseen ja tilinpäätösanalyysiin. Pankki tekee yritykselle rating-luokituksen ja antaa sille  sen perusteella arvosanan erinomainen, hyvä, tyydyttävä tai heikko.
Saatu tunnuslukuanalyysi kuvaa sitä, miltä yrityksen talous näyttää tilinpäätöstietojen perusteella. Lainapäätös tehdään tunnuslukuanalyysin pohjalta. Pankki edellyttää yrityksellä olevan joitakin vakuuksia. Vakuus voi olla esimerkiksi yrittäjän omaisuutta.
 
Rahoitusyhtiörahoitukseen kuuluu esimerkiksi leasing-rahoitus. Se tarkoittaa sitä, että yritys vuokraa leasing-yhtiöltä koneita ja laitteita. Kyseisiä vuokria voi vähentää omassa verotuksessa. Factoring-rahoituksessa yritys siirtää myydyistä tuotteista omat saatavansa rahoitusyhtiölle. Asiakas siis maksaa velkansa rahoitusyhtiölle, ei sille yritykselle, josta sai tuotteen. Hankintarahoitus tarkoittaa sitä, että yritys ostaa tarvitsemiaan tuotteita osamaksulla. Ostolaskurahoitus on sellainen, jossa yritys siirtää omia ostolaskujaan rahoitusyhtiön maksettavaksi. Voidakseen tehdä niin yritys tarvitsee kuitenkin vakuuksia.
 
Vakuutusyhtiöt lainaavat rahaa pankkien tavoin, mutta vaativat tiukemmat vakuudet. Lisäksi valtio panostaa pienten yritysten perustamiseen jakamalla neuvoja, koulutusta sekä rahaa. Lisätietoa yrityksen rahoittamisesta saa TE-keskuksista. Avustusta pitää hakea ajoissa eli ennen kuin yritys alkaa toimia. Sitä saa sekä investointeihin että kehittämistoimintaan. TE-keskus voi antaa investointitukea 5-30 % yrityksen käyttömenoista. Tuotteiden kehittämiseen tai yrityksen kansainvälisen toiminnan käyntiin polkaisemiseen voi saada jopa 50 % avustusta. Työvoimatoimistot järjestävät koulutusta, antavat neuvoja ja etsivät työntekijöitä yrityksille. Starttiraha on 500-600 euroa /kk, mutta se myönnetään yleensä työttömälle, joka aloittaa yrittämisen.