Yrityksen pääomaa on se kaikki taloudellinen vara, mitä yrityksellä on. Rahoituspääomaa tarvitaan menojen rahoitukseen, ja reaalipääomaa työn tekemiseen esimerkiksi koneen avulla. Immateriaalista eli aineetonta pääomaa ovat henkilökunnan tiedot ja taidot.
 
Oma pääoma voidaan jakaa tulorahoitukseen ja omaan ulkoiseen rahoitukseen. Omistajat sijoittavat yritykseen ulkoista rahoitusta. Vierasta pääomaa ovat pankin tai sijoittajan myöntämät lainat. Myös erilaiset vakuudet kuuluvat vieraan pääoman piiriin. Näitä voivat olla pantit ja takaukset.
 
Maksuvalmius tarkoittaa yrityksen kykyä selvitä menoistaan. Kuitenkin kassamenot ja -tulot ovat yleensä epätasapainossa, koska ensin tuotteesta on menoja, kun se tehdään ja sitten tuloja, kun se myydään. Kassaan tulevat rahat ovat joko myyntituloja tai oman pääoman sijoittamista. Menoja ovat tuotteen tekemisestä aiheutuvat kulut ja palkat, verot, korot, osingot ja investoinnit.
 
Maksuvalmiudessa voi olla ongelmia. Kannattavuusongelmassa pohditaan, mihin ja paljonko sijoitetaan.. Maksuvalmiutta Riittävyysongelma tarkoittaa sen ratkaisemista, mistä saadaan rahat toimintaan voi tarkastella myös  tutkimalla, kuinka nopeasti myyntisaatavat ja ostovelat kiertävät. Nettokäyttöpääoma puolestaan kuvaa, kuinka paljon omaisuudesta on rahoitettu omalla tai vieraalla pääomalla.
 
Vakavaraisuus tarkoittaa sitä, että yritys selviää, jos tulee taloudellisia ongelmia. Jos on paljon omaa pääomaa, yritys on vakavarainen. Omavaraisuusaste mittaa, kuinka suuri osa rahoitustarpeesta on täytetty sisäisesti hankituilla varoilla.
Aineettomat oikeudet kuuluvat yrityksen pääomaan. Aineettomia oikeuksia ovat sopimukset, immateriaalioikeudet ja liikesalaisuutena pidetyt tiedot ja taidot. Sopimuksiin kuuluvat erilaiset lisenssit, käännössopimukset ja kauno- ja tietokirjallisuus. Immateriaalioikeuksia ovat teollisoikeudet, patentit, tavaramerkit, yritystunnukset, toiminimet ja mallit.
 
Tietopääoma on työntekijöiden ja johdon hallussa. Työntekijällä pitää olla koulutukseen perustuvia tietoja ja taitoja sekä terveyttä. Suomessa koulutuksen hoitaa pääasiassa yhteiskunta tarjoamalla ilmaiset opinnot peruskoulusta akateemiseen uraan asti. Organisaatiossa toimiminen vaatii myös kykyä osallistua työnjakoon, hallita yrityksen kulttuuri, kompetenssi ja ydinosaaminen. Toimialapääomaksi sanotaan tietoa asiakkaista ja markkinoista.
Investoinnit ja käyttöpääoma askarruttavat varsinkin aloittelevaa yrittäjää.
Kun tuleva yrittäjä alkaa suunnitella firman perustamista, hänen pitää ensin paneutua laskelmiin. Usein yrittäjä luulee selviävänsä pienillä kustannuksilla, eikä muista ottaa kaikkia menoja huomioon. Yrittämisen alussahan menoja on enemmän kuin tuloja. Pääoman eli rahan tarpeen voi jakaa investointi- ja käyttöpääomatarpeisiin.
 
Investointeja ovat liiketilat, koneet, laitteet ja kaluston kulut eli asennus ja korjaus. Lisäksi tarvitaan ehkä kuljetusvälineitä ja toimiston sisustustarvikkeita. Käyttöpääomaa tarvitaan ilmoituksiin, leimaveroihin, varainsiirtoveroihin, markkinointiin, liiketilan vuokriin, vakuutuksiin ja palkkoihin.